Maailmankuva

Maailmankuva 02.08.2019 12:49 ( 5 kuukautta sitten )

Vuonna 2018 Suomessa syntyneiden lasten määrä on pienempi kuin nykyinen 77-vuotiaiden – 1941 syntyneiden – ikäluokka. Jo syntyessään – nykyistäkin – vanhusväestöä pienempi lapsimäärä ei mitenkään voi aikanaan huolehtia terveyden huollosta, eläkkeistä tai sosiaalivaltiosta yleensä.

Hyvinvointivaltion rahoituksen pohja murtui syntyvyyden romahdukseen. Tilastokeskuksen luvut kuvaavat, kuinka maailman onnellisin ja ekologisin hyvinvointivaltio talouksineen ja kulttuureineen katoaa.

Sosiaali- ja terveysministeriö, THL, Väestöliitto ynnä muut sellaiset eivät ole pelkästään epäonnistuneet perustehtävässään. Ne ovat tietoisesti hylänneet lapsiperheet sekä lapset ja keskittyneet epäolennaisuuksiin ja marginaaleihin.

Valtiovarainministeriö ja hallitukset ovat jättäneet hallinnon – jopa perhevastaisten – eturyhmien haltuun. Eduskunta ja puolueet väistelevät vastuutaan perhepolitiikassa ärhäköiden painostusryhmien telaketjun alla.

Suomen naiset haluaisivat saada keskimäärin 2,55 ja miehet 2,35 lasta. Tämä merkitsee 82 400 vauvan vuositoivetta. Alin kestävä syntyvien lukumäärä on 71 300.

Vuonna 2018 syntyi 47 577 vauvaa. Suomalaiset saavuttavat enää 57 prosenttia omasta lapsitoiveestaan. Syntyvyys Suomessa on syöksynyt Etelä-Euroopan tasolle.

Kun 1,5 lasta syntyy naista kohden, väkiluku puolittuu kahden sukupolven välein. Syntyvyys Suomessa on tasolla 1,41.

Elämä lasten kanssa on suomalaisten keskeinen arvo, mutta nuorison henkinen selkäranka näyttää painostuksen alla taittuneen. Tilanne on sekä kansalaisten tahdon että yleisen edun vastainen.

Tiedämme syyt lapsikatoon ja voisimme tukea perheitä, jos tahtoa löytyisi. Voisimmeko herätä ja auttaa nuoria oman lapsitoiveensa saavuttamisessa?

Jos Suomen ja Euroopan perikatoa haluttaisiin edes hidastaa, EU:n ikäpolitiikka olisi ulotettava – vanhusten ohella – kaikkiin ikäryhmiin.

Suomen hallituksen on asetettava lapsiystävällinen perhepolitiikka talouspolitiikan lähtökohdaksi. Myös kunnissa olisi toimittava reaalitalouden perustan palauttamiseksi eli lasten ja lapsiperheiden auttamiseksi.

Kenen hyväksi rakennamme maata ja kulttuuria, jos emme enää voi tehdä sitä kadonneille lapsillemme?

Juhani Pekkola

sosiologian dosentti

0

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notify of

Tietoja

Maailmankuva

@maailmankuva

Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa...

Etkö ole vielä Opracomissa?

Opracom HQ | Tietoja | Käyttöehdot | Unohditko salasanasi?
Opracom v.2.28